Az ősmolekula

2010.11.24. 12:04

Szeretem a meséket, magam is szívesen mesélek gyermekeimnek és szerintem is szép romantikus történet a "bűnbeesés" meztelen Éva, meztelen Ádám, meztelen kígyó, alma, stb.: no meg a zordon Isten. Mindebből leginkább a meztelen Éva vonzotta a fantáziámat, bár az almát is szeretem.

Felejtsd el az egészet, mert nem igaz. Vagy legalább is nem úgy igaz, ami ha lehet még rosszabb. Ha türelmesen elolvasod az idevonatkozó beszámolót, Mózes első könyve, harmadik fejezet, akkor sehol nem találsz almára utaló megjegyzéseket. Hogy került az alma a képbe? Szándékos dezinformáció. A tiltott fa "gyümölcsségére" összpontosítja a figyelmünket, hogy a lényeget ne vehessük észre. Egyébként alma is lehetett, de nem ez a lényeg, ezért ne hangsúlyozzuk. Úgy szól az eredeti, hogy ..."minden fáról ehetsz, csak a jó és rossz tudásának fájáról nem"... Ez annyit jelent, hogy bármit megtehetsz, de hogy mi a jó, és mi a rossz, azt én döntöm el (mondta az  ÚR ). Tehát nem a fa a lényeg, hanem amit jelent. Lehet, hogy nem is volt igazi fa, de azért én úgy gondolom, hogy volt. Amikor valamit el akarunk mondani valakinek, aki nem érti, akkor elkezdek hasonlatokat használni. A dolgot, amit láttatni akarok, valami olyasvalamihez hasonlítom, amit mind a ketten ismerünk. Így a hasonlatból kindulva könnyebb tájékozódni, megérteni az ismeretlen mondanivalót. Nos én beszéd közben használok hasonlatokat, de Istennek van rá kapacitása, hogy meg is teremtse a tárgyat, ami kiábrázolja annak a lényegét, amit velem közölni akar.

Az egész teremtés nem más mint hasonlat. Isten kijelentése, önmagáról. Azért ilyen nagy, azért ilyen szép, azért ilyen tervszerű, rendezett, azért vannak benne ilyen óriási erők, és az óriási erők ellenére azért maradhat meg benne az élet, minden sérülékenysége ellenére.

Mit mondott az Isten? Azon a napon, amikor eszel a tiltott fáról, meghalsz. Mit mondott a kígyó? Dehogy halsz meg! ( hazudik az úr ) Sőt olyanok lesztek mint az Isten. Nem lettünk olyanok, csak egyesek közülünk inkább, mások kevésbé, de annak hisszük magunkat.Nem a piacra szánt gyümölcs megdézsmálása volt a bűn, - mert Istent ne nézzük csősznek - hanem az, hogy az ember Isten akart lenni.

Ami ezután következik, az emberileg a veszekedések, háborúk sora, technikailag a selejt karriere. Az első selejt a fügefalevél volt. Nagy levél, jól lehet vele dolgozni, haladós a munka, de óriási lyukak, rések vannak rajta, nem takar semmit. Van is, meg nincs is.

A bejegyzés trackback címe:

https://utolsoelottifigyelmeztetesekatevelygomagyarnak.blog.hu/api/trackback/id/tr172470002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása